OM BORIS

1959-07-02 – 2021-04-30

Kort före sin bortgång instiftade Boris med egen donation stiftelsen Sveriges Ansvarsfulla Ledarskap (SAL) med ändamålet att genom stipendium uppmärksamma och uppmuntra ledare som verkar ansvarsfullt och långsiktigt hållbart för miljön. Som hängiven friluftsmänniska såg han tidigt förutsättningarna för djur, natur och människor kraftigt försämras på grund av miljöförstörelse och klimathot. Boris var en av dem som var med och engagerade sig i avslöjandet av BT Kemi-skandalen 1974. 

Förutom det stora naturintresset var fotbollen en viktig del av Boris liv, med en av höjdpunkterna den period han spelade allsvensk fotboll i Landskrona BoIS. 

Under mitten av 1980-talet var Boris en av pionjärsäljarna av mobiltelefoner. Därefter startade och byggde Boris tillsammans med kompanjoner upp företaget Tofta som under sina 22 år på marknaden genererade cirka 250 miljoner till svensk och finsk idrott. Denna bransch omsätter idag över en halv miljard årligen. 

Att bryta ny mark, att våga sticka ut hakan och att ta ansvar var några av Boris ledord genom livet. Eller som han själv uttryckte det:

Jag har aldrig tagit den lätta vägen, har alltid utmanat. Fick rådet av min farbror på min konfirmation 1972, Boris, du måste genom livet ha modet att bruka ditt eget förstånd. Ett råd som jag följt genom hela livet som för det mesta varit bra, men det har också kostat.”

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Boris_Rityta-1-1-1024x665.png